Ennek az isteni sós rágcsálnivalónak is még a gluténérzékenységem előtt kezdődött a története, 2015 Karácsonyán. Mióta az eszemet tudom Karácsony első napján az egész nagy családom összegyűlik amolyan batyus buli jelleggel, hogy együtt legyünk. Amikor azt mondom, hogy nagy családom, akkor azt tényleg úgy értem, hogy NAGY! Ilyenkor körülbelül harmincan összegyűlünk és mindegy, hogy hány négyzetméteren tartózkodunk, mindig éppen elférünk. :)
Szóval három évvel ezelőtt Keresztanyum hozott ebből a csoda sósból és járt körbe mindenkinél, hogy ezt márpedig meg kell kóstolnod, mert nagyon finom és el se hinnéd mi van benne és mennyire könnyű elkészíteni. Tényleg meglepett, hogy összesen három összetevő az egész. Szilveszterre aztán el is készítettem, ahol szintén osztatlan sikert aratott, így felvettem a recepttáramba, de egészen mostanáig eléggé feledésbe merült.
Tudtam viszont, hogy mindenképpen valami sós-sajtos rágcsálnivalót is szeretnék magammal vinni a családlátogatásokra és itt tényleg nagyon fontos kritérium volt, hogy sokáig puha maradjon. Na ez az a sós süti, ami megütötte ezt a mércét és most el is árulom nektek a titkos hozzávalókat: túró, liszt, margarin. Ennyi. Persze azért a sót sem érdemes belőle kihagyni. Persze nem én lennék, ha nem kísérleteztem volna most is a recepttel, így született meg ez a belül omlós, puha, kívül ropogós, sós finomság.
Hozzávalók:
- 250 gr Naturibit Alfa mix
- 200 gr margarin
- 50 gr zsír
- 250 gr túró
- 50 gr reszelt sajt + a tetejére
- kb. 15 gr só (ízlés szerint)
A lisztet tálba öntjük, elkeverjük a sóval és belekockázzuk a margarint majd zsírt is beletesszük. Természetesen elkészíthető csak margarinból is, az eredeti receptben is így van. Most is a robotgépre bíztam azt a munkát, hogy elmorzsolja a lisztet a zsiradékkal, de ezt akár kézzel is megtehetjük. Ezután belekeverjük a reszelt sajtot és a túrót, majd lisztezett nyújtólapon összedolgozzuk.
Becsomagoljuk folpackba és hűtőbe tesszük legalább egy órára, de még jobb ha egy egész éjszakára. Pihentetés után körülbelül fél centi vastagságúra nyújtjuk és megszórjuk sajttal a tetejét. Sajt helyett használhatunk különböző magokat is. Ezután felkockázzuk és 180 fokos sütőben sütjük 20 percet.
Ebből a mennyiségből nekem másfél gáztepsinyi adag lett.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.