Na jó, tudom, hogy a cím már kezdésnek kiveri a biztosítékot, de azért várjátok, meg a receptet, mert az viszont nagyon jó! :)
Szóval a quiche egy francia étel, ami gyakorlatilag végtelen formában variálható, Annak, hogy mit rakunk bele csak a képzeletünk szabhat határt. Azért nagyon szuper, mert melegen is nagyon-nagyon finom, de hidegen is legalább ugyanannyira, így ha a vacsoráról megmarad, akkor reggelire tökéletes lesz, és jól szállítható is.
Az alap egy egyszerű omlós tészta. Liszt, vaj és víz, na meg persze só. A töltelék nálam most egy feketeerdei sonkás, újhagymás cheddar sajtos változat. De rakhatunk bele bacont, koktélparadicsomot, bébispenótot, bármilyen sonkát és gyakorlatilag szinte bármit. A lényeg, hogy a belepakolt dolgokat körbeveszi, a lágy tejfölös-tojásos krém, és az egészet megkoronázza a ropogós tészta.
Hozzávalók:
- 175 gr Alfamix
- 110 gr vaj
- kb. 90 ml víz
- 1 kk só
A lisztbe belekeverjük a sót és aztán a hideg vajat elmorzsoljuk benne. Ezután öntsük bele a hideg vizet, de ne egyszerre, meglátjuk mennyit vesz fel. Klasszikus omlós tésztát kell, hogy kapjunk, amit aztán hűtőben pihentetünk 30 percet.
Ezután lisztezett deszkán a tortaformánk méretére nyújtjuk. (kb 25 cm) Nekem van kifejezetten quiche formám, ezt kivajaztam és ebbe fektettem a tésztát. Rátettem egy sütőpapírt és a formát kitöltöttem rizzsel és 200 fokos sütőben sütöttem 20 percet. Ez az úgynevezett vakon sütés azt a célt szolgálja, hogy a tészta ne ázzon majd el, a rizs pedig azért kell, hogy ne púposodjon fel sütés közben. Használhatunk egyébként szárazbabot, lencsét is.
Amíg a tészta sül készítsük el a tölteléket, nálam most így alakult:
100 gr feketeerdei sonkát felszeleteltem és elkezdtem vajon lesütni, beleraktam 4 szál karikára vágott újhagymát és együtt sütöttem őket tovább kb 5 percig. Közben egy kis doboz tejfölt kikevertem kb fél dl tejszínnel, 150 ml tejjel, 4 db tojással és nagyjából 200 gr reszelt cheddar sajttal. Természetesen került bele só és bors is.
Ha a tészta megsült, akkor rárakjuk a lepirított sonkás-hagymás keveréket és ráöntjük a tojásos krémet. 200 fokos sütőben újabb 30-40 percet kell sütni. Akkor jó, ha már a közepe sem folyós.
Hagyjuk egy kicsit hűlni, utána szeleteljük. Ahogy már említettem melegen és hidegen is isteni finom.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.