Pihe-puha gluténmentes mézeskalács

Az idei lesz a második gluténmentes karácsonyom. A tavalyi sütések sem sikerültek rosszul, de úgy döntöttem, hogy idén már a régi "gluténos" receptjeimet fogom átalakítani mentessé. 

Egyértelmű volt, hogy a mézeskaláccsal fogom kezdeni. Nálunk már hagyomány, hogy 2-3 héttel karácsony előtt már megsütjük a mézit, ezzel hangolódva az ünnepekre. Számomra a tökéletes mézeskalács már sütés után egyből puha és az is marad. Hiszen ki akar várni napokat arra, hogy ehesse az illatos finomságot? Ebből a receptből pontosan egy ilyen puha finomság lesz, ami isteni a hideg napokon a meleg kávé mellé, vagy csak úgy, ha egy kis karácsonyra vágyunk. 

Hozzávalók:

  • 250 gr méz 
  • 170 gr margarin
  • 250 gr porcukor
  • 3 db tojás
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • ízlés szerint mézeskalács fűszerkeverék, citrom-, narancshéj
  • 750 gr Nutri free mix per dolci süteményliszt
  • 1 teáskanál xantán

 

A mézet és a margarint mikróban vagy tűzhelyen összeolvasztjuk. Nem kell forralni, csak várjuk meg, hogy a margarin elolvadjon. 

Amikor már szép selymes a mézes keverék adjuk hozzá a 3 db tojást. Vigyázni kell, mert kicsapódhat a tojás, ezért nagyon gyorsan kell keverni. Ezután mehet a keverékbe a porcukor és a szódabikarbóna. 

A lisztbe belekeverjük a mézeskalács fűszerkeveréket, én Lucullust használtam, nagyjából 3/4 zacskót tettem bele. Tehetünk bele citrom-. és narancshéjat is ízlés szerint. 

Most következik a munka dolgosabb része: a liszthez hozzákeverjük a folyékony keverékünket. Érdemes ehhez egy fakanalat használni. Viszonylag keményebb tésztát kell kapnunk, de azért még kezelhető kell hogy legyen. A tészta ragadni fog, emiatt nem kell megijedni, ugyanis a tésztát most szobahőmérsékleten, letakarva pihentetni kell egy éjszakát.

Ha kipihentük magunkat és rákészültünk a mézeskalács sütésre és elővesszük a tésztát semmiképpen se ijedjünk meg, mert nagyon kemény lesz. Mármint nem sütemény elkészítése lesz az, hanem a tészta, de ígérem nagyon könnyű lesz megszelídíteni. :)

Vegyük ki a tésztát az edényből, amiben pihentettük és kezdjük el gyúrni. A fenti mennyiségnél szerintem érdemes kétfelé vágni a tésztát, könnyebb lesz egyszerre az egyik felével dolgozni. Szóval elkezdjük gyúrni és 1-2 perc elteltével azt vesszük majd észre, hogy "az oroszlánból szelíd kiscica lesz", vagyis egy álomtésztát kapunk, amivel könnyű dolgozni. Nyújtsuk ki nagyjából fél centi vastagra és jöhet a szaggatás.

szaggatas.jpg

A tepsibe ne rakjuk túl szorosan őket, mert kicsit még növekedni fognak. Ebből a mennyiségből nekem 4 gáztepsinyi lett. 180 fokon körülbelül 10 percig kell sütni. Amikor kivesszük még nagyon-nagyon puhák lesznek ezért érdemes egy kicsi a tepsin hagyni hűlni őket, de semmiképp se süssük túl, mert akkor előfordulhat, hogy kemények lesznek. Akkor jók, ha már az aljuk egy icipicit barna és ha hozzányúlunk azért nem esik szét a kezünkben. 

Ahogy mondtam egy meleg kávéval nagyon finom! :)

kave.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panistro.blog.hu/api/trackback/id/tr3514466566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Gluténmentes boldogság

Friss topikok

süti beállítások módosítása