Mindig is tudtam a banánkenyér létezéséről, de igazság szerint sosem éreztem különösebb késztetést arra, hogy elkészítsem vagy megkóstoljam. Mígnem úgy 3 hónapja egy családi összejövetelre az egyik unokatestvérem csinált egy gluténmentes banánkenyeret, ami nekem és a vőlegényemnek is nagyon ízlett, úgyhogy gondoltam lecsapok a receptre. Persze nyilván családi vonás a kísérletezés, így unokatesómnak csak sejtései voltak arról pontosan miből mennyit rakott a sütibe... :) Nem maradt más hátra, minthogy én is elkezdtem banánkenyeret sütögetni és rájöttem, hogy ez a finomság nagyjából elronthatatlan.
Aztán kicsit elfelejtődött a dolog, de ahogy a tél beköszöntött, a banán meg sokszor volt akciós mindig úgy éreztem, hogy most mindenképp venni kell belőle úgy két kilót. Természetesen mindig maradt ebből a mennyiségből, ami kicsit (nagyon) elfelejtődött, jól megérett és csak úgy nyersen nem szívesen ettük meg. Na, ezek a banánok a legtökéletesebbek a kenyerünkhöz, bátran használjuk hozzá őket!
Hozzávalók:
- 4 db érett banán
- 3 db tojás
- 70 gr barnacukor
- 150 gr rizsliszt
- 50 gr kókuszreszelék
- fél csomag (kb. 8 gr) sütőpor
- 3 teáskanál mézeskalács fűszer
- 2 marék (kb. 70 gr) durvára tört dió
- mazsola (kb. 70 gr)
A fenti hozzávalókon kívül még nagyjából 5 szabad percre van szükségünk, mert több időre nincs is szükség, hogy elkészítsük a tésztát.
A banánokat villával összetörjük vagy ha olyan lusták vagyunk, mint én, akkor botmixerrel megoldjuk 10 másodperc alatt. Belekeverjük a tojásokat és a barnacukrot. Az összes többi hozzávalót pedig beleöntjük ebbe a masszába. Mézeskalács fűszerkeverék helyett használhatunk fahéjat, szerecsendiót, szegfűszeget, de ezeket egész nyugodtan el is hagyhatjuk, akkor a banán fog jobban érvényesülni.
Az a jó ebben a receptben, hogy a fenti dolgokat kedvünk szerint variálhatjuk is. Elkészíthető akár zabliszttel is, a kókuszreszelék helyett darált dió vagy mandula is kerülhet a tésztába. Rakhatunk még bele pekándiót, kesudiót, mandulát. De nagyon finom kandírozott gyümölcsökkel is vagy különböző aszalványokkal. Szintén "jól áll a tésztának" reszelt citrom és/vagy narancshéj is. Érdemes kísérletezni, a végeredmény biztosan nagyon finom lesz.
A kész masszát ezután már csak kenyérformába vagy muffin papírokba vagy egyszerűen tepsibe öntjük és 180 fokon körülbelül 45-50 percig sütjük (muffin formába kevesebb). Tűpróbával érdemes ellenőrizni.
A fenti mennyiségből nekem most megtelt egy kisebb kenyérforma és maradt még egy kicsi tésztám, így azt szilikon muffin formákban sütöttem meg. Napokig nagyon puha marad, bár nagyon hosszú élete nem szokott nálunk lenni. :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.