Az történt, hogy egyik nap szerettem volna sütni valamit, ami krémes, de piskótás is, és az se baj, ha egy kicsit diós vagy mákos. Így találtam rá erre a receptre és gyorsan meg is sütöttem. Nem ért csalódás nagyon finom lett, ráadásul szerintem nagyon látványos is, biztosan meg fogom még sütni alkalmakra
Mézes lapok:
- 30 dkg Nutri free Mix per dolci
- 10 dkg porcukor
- 1 ek méz
- 7 dkg margarin
- 2 db tojás
- 1 kk szódabikarbóna
A lisztbe belekeverem a porcukrot és a szódabikarbónát. A vajat néhány másodpercre mikróba tettem, hogy megpuhuljon, majd hozzákevertem a lisztes keverékhez a mézzel és a tojásokkal együtt. Géppel kezdtem el keverni, de aztán átváltottam a kezemre, mert szükség volt a kezem melegére, ahhoz hogy a vaj annyira elolvadjon, hogy szépen összeálljon a tészta. Ezután két részre osztottam, kinyújtottam a tésztát és körülbelül 35*25 cm-es alaposan kizsírozott tepsire fektettem. Villával megszurkáltam és 190 fokon 10 perc alatt megsütöttem. Sajnos a tészta kicsit kényes melegen, könnyen törik, ezért nagyon óvatosan kell lecsúsztatni a tepsiről és hagyni kihűlni. Ne aggódjunk akkor sem ha eltörik a tészta, mert ha összerakjuk a krém szépen össze tudja fogni. A tészta másik felével ugyanígy jártam el.
Mákos piskóta:
- 15 dkg rizsliszt
- 15 dkg porcukor
- 4 db tojás
- 3 ek forró víz
- 0,5 dl étolaj
- fél csomag sütőpor
- 10 dkg mák
Az eredeti recept egész mákot ír, nem daráltat. Én a Lidl-ben kapható darált mákot használtam, ami szerintem egyébként is nagyon durvára van darálva, így tökéletesen működött ezzel a recepttel. (Ha jól tudom azóta a gluténmentes mákot már nem forgalmazza a Lidl, figyeljetek oda vásárlásnál!).
A mákot pirítsuk le egy kicsit egy száraz serpenyőbe és rakjuk félre egy tányérra, hogy ki tudjon hűlni. A tojás fehérjét elkezdtem felverni és amikor már kifehéredett hozzáadtam 5 dkg porcukrot. A kemény habot félretettem. A tojások sárgáját habosra kevertem a maradék 10 dkg porcukorral, aztán hozzáadtam a forró vizet és az olajat. Ehhez a keverékhez öntöttem a sütőporral elkevert rizslisztet és a mákot is.
Végül belekeverem részletenként a kemény habbá vert tojásfehérjét is és a mézes lapok méretével megegyező nagyságú, sütőpapírral bélelt tepsibe sütöm ki. 25-30 perc alatt kb, 170 fokos sütőben készül el.
Ha megsült, hagyom teljesen kihűlni.
Vaníliás krém:
- 25 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás pudingpor
- 3 db tojássárgája
- 6 dl tej
5 dl tejet elkezdtem melegíteni egy lábasban, a maradék 1 dl-be pedig belekeverem a porcukor felét, a pudingporokat és a tojások sárgáját. Én raktam még bele vanília őrleményt is, de rakhatunk bele vaníliás cukrot is. Ha felmelegedett a tej, beleöntjük a vanília pudingos keveréket és sűrűre főzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Végül a puha margarint habosra keverjük a maradék 10 dkg porcukorral és hozzákeverjük a hideg pudingos keveréket.
Ezután már csak a süti összeállítása marad. A tepsit, amiben sült a tészta kibélelem egy sütőpapírral és belerakom az egyik mézes lapot, az se baj, ha két-három darabban... Erre kerül a krém kb fele, majd a mákos piskóta és a krém másik fele. Én hagytam egy keveset, a süti tetejére is. Ráraktam a másik mézes lapot és végül megkentem a maradék krémmel.
Érdemes legalább néhány órát a hűtőben pihentetni, de a legjobb, ha egy egész éjszakát ott hagyjuk. Másnap nagyon könnyen és szépen szeletelhető.

A bejegyzés trackback címe:
https://panistro.blog.hu/api/trackback/id/tr4314572138
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.